Rygning
blog rygning

Rygning

Rygning dræber

I Danmark, er det næsten 25% af befolkningen, der ryger, damper eller bruger snus, og af dem, vurderes det, at ca. 70% er afhængig. Ca. 14% af befolkningen ryger dagligt hvor ca. 6% er lejlighedsryger. 

Disse tal, ligger i top i europa, og er en af de største sundhedstrusler. I Danmark er der omkring 13.000 ca. 25% af alle årlige dødsfald, der kan realiseres til rygning og andre nydelsesmidler med nikotin. Derfor valgte regeringen, at høve prisen på en pakke cigaretter til omkring 60 kr. i år. Det betyder, at en ryger, som ryger en pakke om dagen, bruger ca. 1.800 kr. pr. Måned på rygning, det er 21.600 på årsbasis.  Man kender ikke til alle bivirkninger ved at dampe/wipe, men nogle af dem er irritation i luftvejene og svælg samt hoste. Men dampen skader også cellerne i mundvigen, nøjagtigt som tobak, og kan også være årsag til kræft. Snus, har også mange bivirkninger, selvom man ikke får tobaksrøgen i lungerne. Snus ødelægger tandkødet, som simpelthen dør ved varigt brug af snus, og kræft i mundvigen og hals er også en hyppigere faktor, hos folk, der anvender snus.

Tobaksindustrien, har gennem mange år brugt et hav af forskellige tilsætningsstoffer i tobakken, for både at gøre os mere afhængige og få smagen frem. Alt fra chokolade til vanille smag er tilsat og ialt er der ca. 7.000 kemiske stoffer hvor af mindst 70 er kræftfremkaldende.

Blodpropper, rygelunger, kræft, hjerte og kredsløbssygdomme, er alle lidelser, som kan skyldes rygning. Det anslåes også, at rygning forkorter livet med ca. 16 år, det er 5 timer hver dag du ryger. 

Ønsker man at stoppe med at ryge, findes der nikotin-præparater, såsom inhalator, tyggegummi, plastre mv. Dette hjælper ikke med afhængigheden af nikotin, men sparer kroppen for den skadelige røg i lungerne. Man kan også vælge hypnose, hvor man kan blive helt kvit med trangen, uden brug af erstatninger. 

Du kan læse mere om rygestop med hypnose her.

Læs mere om rygning og de skadelige bivirkninger her.

Skriv et svar