sukkertrang

hypnose sukkertrang vejle

Der er mange betegnelser for personer, som har en stor trang til søde sager. Ifølge seneste rapport (2015) fra Sugar Confectionery Europe spiser hver dansker 8,18 kg slik om året eksklusiv chokolade og tyggegummi, og vi er faktisk kun overgået af finnerne i Europa

J-hypnose, har udviklet en behandlingsplan for sukkertrang, hvor forløbet strækker sig over ca. to uger, med 2 planlagte behandlinger samt opfølgning.

Kontakt klinikken for yderlig information.

Hypnose sukkertrang

Fakta

Ca. 47 procent af den voksne befolkning er overvægtig

ca. 13 procent af befolkningen er svært overvægtig

Sukker er et letopløseligt og letfordøjeligt kulhydrat

Om sukkertrang

sukkertrangen

det var lidt af et gennembrud, at to forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at vores lyst til sukker formentlig er styret af et hormon i vores lever.

Det fortæller Niels Grarup, lektor ved Novo Nordisk Fondens Metabolisme Center ved Københavns Universitet, som har lavet undersøgelsen sammen med lektor Matthew Gillum fra samme sted. Alle mennesker har en lever og det gen, som producerer hormonet FGF21. Når vi spiser sukker, producerer leveren mere FGF21, der ryger op i hjernen, som derefter fortæller kroppen, at nu vil vi ikke have mere sukker.

– Gennem vores undersøgelser kan vi se, at dem, som er meget glade for sukker, har et lavere niveau af hormonet.

Ifølge Niels Grarup er der store muligheder i at forstå hormonet FGF21. Det kan nemlig være muligt at styre appetitten med hormonet.

Hvad er sukker?

Sukker er et letopløseligt og letfordøjeligt kulhydrat, der fungerer som en meget koncentreret energikilde for kroppen.

Sukker forekommer naturligt i mange af vores fødevarer såsom frugter eller rødder og i honning. Sukker udvindes i industrien fra sukkerroer og sukkerrør til eksempelvis sukkerknalder.

Ernæringsmæssigt kan fødevarer tilsat industrielt raffineret sukker være et problem, da man fortynder næringsstofferne i maden, fordi man tilsætter mere energi, end der ellers ville havde været.

På den måde får man tom energi. Det vil sige energi, der ikke mætter eller tilfører kroppen vitaminer og mineraler.

Derfor anbefales det, at den daglige kost højst bør indeholde tilsat sukker svarende til 10 % af kostens energiindhold.

Det svarer til at:

  • 3-6 årige må indtage 30 gram sukker om dagen.
  • 7-10 årige må indtage 45 gram sukker om dagen.
  • 11-15 årige må indtage 55 gram sukker om dagen.
  • 16-17 årige må indtage 65 gram sukker om dagen.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen, Den Store Danske.

– Med den fedmeepidemi, som findes i samfundet lige nu, er det vigtigt at blive klogere og bedre til at behandle. Der er potentiale til at lave et præparat, som kan regulere appetitten, men der er også muligheder for behandling af diabetes, siger han. 

Man skal dog væbne sig med lidt tålmodighed endnu. Selvom anvendelsesmulighederne potentielt set er store, kræver det flere undersøgelser, før man vil kunne styre sin appetit eller sukkertrang med eksempelvis piller.

– Kernen i det hele er, om man vil kunne styre sukkertrangen eller appetitten. Jeg vil mene, at man vil kunne styre indtaget af specifikke fødeemner, men det er svært at lave en generel ændring af appetitten, siger Niels Grarup.

Fremtidens voksne

Jens-Christian Holm er leder af enheden for overvægtige børn på Holbæk Sygehus og har behandlet tusindvis af børn for overvægt.

Han er fuldstændig overbevist om, at der findes en sukkertrang eller sukkerafhængighed, der kan findes genetiske årsager til, og at nogle er mere tilbøjelige til at fylde sig med sukker. Han er ikke bekendt med resultaterne af den nye undersøgelse, men han mener, at man skal være varsom med behandling af sukkertrang og fedme med medicin.

– Jeg kunne godt forestille mig at behandle med hormoner, hvis det gav vægttab og ikke var farligt. Mange tror dog, at hvis de tager medicin mod vægttab, så behøver de for eksempel ikke spise sundt, fordi de tror, at medicinen er nok i sig selv. Men sådan er det ikke, siger han og fortsætter:

– Behandling med hormoner har typisk en række effekter på forskellige ting. Lige nu findes der også et præparat på forsøgsstadiet mod sukkersyge, som nedsætter appetitten.

Hormoner påvirker kroppen

Når man tænker på behandling med hormoner, så er det ganske naturligt, at man skal være varsom ved brug, da det påvirker kroppen på forskellige måder.

Derfor er en del af arbejdet forude en grundig undersøgelse af mulige bivirkninger ved brug af FGF21 som præparat.

– Det er klart, at man skal holde øje, når man arbejder med det her. Effekten på appetitten kan være én ting, men det er også derfor, at det kræver meget mere forskning, siger Niels Grarup. 

Ifølge ham handler det om, at man skal starte et sted og lære af de små mekanismer i kroppen, så man kan blive klogere